Det har att göra med att vi bryter snabbare än vad vi har gjort tidigare, områden som påverkas av rörelsen har blivit större.Tar man ut mer malm sprider sig sprickorna snabbare. Jag har tidigare noterat att det helt saknas diskussion om detta. Nu är det upp till LKAB att girigt bryta så mycket man kan. Brytningstakten borde istället vara en politisk fråga eftersom det direkt påverkar människors framtid.
Christina Dahner, sektionschef inom bergmekanik vid LKAB
Det är inte bara framtida rörelser i berget som LKAB har dålig kontroll på, ett stort ras inträffade i Kirunagruvan vilket medförde att Produktionen låg nere nästan en vecka.
Mycket oroväckande det som skedde i onsdags när omkring 150 kubikmeter berg rasade på 1 045-metersnivån i Kiirunavaaragruvan. Tur att ingen arbetare kom till skada. Kanske är det så att de farhågor om att gruvan kan kollapsa, som Ove Stephansson varnat för i inslaget "Rädsla på djupet" i Uppdrag granskning , kan besanna sig fortare än vad någon anat.Den officiella kommentaren var att
Kommentar av Ola Jordán
Vi försöker öka tonnaget i den norra delen av spårnivån, men klarar inte att ta igen hela bortfalletNotera att ingenting nämns om de risker som gruvarbetarna utsattes för, bara de ekonomiska konsekvenserna. Raset uppmärksammas även av Lars Törnman i hans veckobrev nr 40
Monica Quinteiro, gruvchef vid LKAB.
Nyligen hölls ett seminarium för bergsborrare i Malmberget och en fråga som togs upp var Varför sker så stora sättningar i bergen i Malmberget och Kiruna? En intressant kommentar från Björn Möller, Fmgeo, är: Ingen sa att Tuvekatastrofen skulle hända, olika saker kan hända och metoderna för mätning är väldigt grova.