tisdag, augusti 14, 2007

Brytningstakten ökar

LKAB ska öka brytningstakten från 23 till 30 miljoner ton per år 2008. En ökning med nästan en tredjedel. Det innebär rimligtvis att man ökar hastigheten på sprickspridningen med en tredjedel. Varför diskuteras inte detta? Brytningstakten påverkar ju direkt hur snabbt staden måste rivas. Dessutom förkortar det gruvans livslängd - hur länge LKAB kan verka i Kiruna. Det är rovdrift att girigt ta upp så mycket malm det bara går, utan att bry sig om konsekvenserna. Människor fördrivs från sina hem tidigare. Gruvan kommer att tvinga stängas tidigare. Vad jag vet så fanns det tidigare under 1900-talet en tanke om att hushålla med den ändliga resursen järnmalm, och det var t.o.m. riksdagen som beslutade hur stort uttaget skulle vara. Men man ska inte bli förvånad. LKAB är ett vinstdrivande aktiebolag vars enda mål är att maximera ägarens vinst. Ställs inga krav från stat eller kommun kommer rovdriften att öka så länge malmpriserna är så höga.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Mats!
Har just avslutat ett vikariat som redigerare på Karlskoga Kuriren. Fjärde året som jag arbetat där som vikarie.
Tillbaka i Lindome igen. Har tyvärr ingen möjlighet att åka upp till Kiruna detta året. Följer dock så gott jag kan i media vad som händer i kommunen. Reagerade senast på det Lars Mikael Raattamaa skrev på Aftonbladet Kultur (har tyvärr inte hittat länken till den artikeln och datumet för publiceringen la jag inte på minnet. Den bör dock ha publicerats i slutet av juli/början av augusti. Jag reagerade framförallt på det okritiska sätt han beskrev nödvändigheten av att Kirunas centrum måste flyttas. Han hänvisade till - minns dock inte exakta ordvalet - att Kiruna centrum inte står på fast mark, på grund av sprickbildningen, vilket naturligtvis är en lögn. En poet som Raattamaa har självklart rätt att i sin konstnärliga utövning använda sina fria fantasier, men används de fria fantasierna även när det gäller att presentera objektiva företeelser, som til exempel utbredningen av sprickbildningszonen på/i Haukivaara, på grund av LKABs orationella (och farliga) brytningsmetod (skivrasbrytning), så förlorar skribenten all trovärdighet, vilket Raattamaa i detta fall blir ett tydligt exempel på.
Läste du artikeln som Raattamaa skrev? Den finns ju att tillgå på biblioteket om inte annat. Om du är intresserad så kanske vi kunde gå i svaromål. Tror i och för sig inte att AB Kultur vill upplåta utrymme för någon avvikande åsikt i frågan. Min artikel, som publicerats i Folket i Bild/Kulturfront och på Kiruna-nytt, refuserades av Kulturredaktören Håkan Jaensson , med motiveringen att han inte ville ha den diskussionen om Kirunas flytt på AB:s Kultursidor. Men gladeligen tar han in Raattamaas fria fantasier i samma ämne. Men det är ju så medierna (till exempel NSD och NK) över lag har hanterat denna fråga om flytten av Kirunas centrum. Kritiska röster stoppas. Mainstreemmedia (huvudströmsmedia, på svenska) blir maktens megafoner. Keep up the good work! Fortsätt med din kritiska granskning! Ha det!

Mats Holmström sa...

Hej Ola,
märkligt att en poet skriver om rivningen av Kiruna. Det skulle vara intressant att läsa inlägget. Jag hittar dock ingenting vid en sökning på Aftonbladet. Kanske du kan ge en lite längre sammanfattning?
Att gå i svaromål med en poet kanske är svårt... Jag föredrar fakta, men rivningen har definitivt en kulturell och social dimension.

Anonym sa...

Lars Mikael Raattamaa är tydligen även utbildad arkitekt och det är väl främst i den egenskapen han brukar publicera artiklar om arkitektur och stadsplanering. Problemet, som jag ser det, är när han uppenbarligen blandar ihop sina roller, dels som uppburen poet (med allt vad det innebär av konstnärens rätt att använda sina fria fantasier), dels som arkitekt, ett yrke vars fundament naturligtvis bygger på mätbara, objektiva fakta. Tydligen har han inte satt sig in i vid vilken tidpunkt utbredningen av sprickzonerna på/i Haukivaara beräknas att ske (och framförallt orsakerna till dem - skivrasbrytningen) utan har låtit sig duperas (det är han ju tyvärr inte ensam om) av den bild som framförallt media har gett om det oundvikliga i att Kirunas centrum måste flyttas (eftersom LKAB och makthavarna i Kiruna hävdar det - till och med Joseph Goebbels, propagandaminister under Nazityskland, måtte ju le i sitt helvete ifall han har möjlighet att se på vilket sätt denna fråga har framställts i media - bättre propaganda hade han inte kunnat göra för denna sak, speciellt när t.o.m. uppburna poeter tagit till sig budskapet:).
Jag har förresten skickat ett e-brev till Uppdrag granskning (Katarina Karlsson) angående programmet "Rädsla på djupet" och frågat om det kommer att sändas i repris. Har tyvärr ännu inte fått något svar.
Dessvärre går det inte heller att se (ladda ner) på SVT:s hemsida.
Såg det tyvärr inte när det sändes - men du har ju tagit upp det tidigare här på din blogg. Det programmet (ursäkta ordvitsen) är ju ett riktigt sprängstoff.

Anonym sa...

Hej Mats!
Har nu i dag besökt Göteborgs stadsbibliotek, enkom för att få tag på artikeln, som Lars Mikael Raattamaa publicerade på Aftonbladets kultursidor (8/8).
Den gick inte att få tag på i Göteborgs Universitetsbibliotek (där går det endast att via nätet söka fulltextartiklar i t.ex. Mediaarkivets databas. Uni-bibioteket behåller inte AB i pappersformat, till skillnad mot Stadsbiblioteket)
Trots propåer, både till Håkan Jaensson, ABs kulturredaktör och Anna Hjalmarssson, webbredaktör, att Raattamaas artikel borde läggas ut på nätet, har det inte gjorts. Jaensson har inte ens brytt sig om att besvara mitt majl. Desto märkligare, kan tyckas, eftersom Raattamaas artikel var den tredje och sista i hans serie om modern arkitektur. De två första delarna har ju lagts ut på nätet. Ologiskt att då inte lägga ut även den sista delen!
Nåväl. Det är ju till syvende och sidst mest intressant vad Raattamaa skriver i sin artikel (eller rättare sagt, vad han inte tar upp!).
Raattamaa skriver alltså följande: "/.../ Kiruna är drömmen om sig själv. /.../ Framför allt är det hela staden, som är summan av alla levande och döda människors historier. Allt det här ska nu flyttas därför att hela staden undermineras av gruvan."
Den som inte är insatt tar ju naturligtvis hans ord för en sanning, speciellt när de publiceras i Skandinaviens största dagstidning, och på kultursidorna till på köpet. Ingen reflektion om orsaken till varför "staden undermineras av gruvan" och inte heller någon information om vid vilken tidpunkt deformatonszonerna skulle kunna påverka delarna av centrum.
Apropå dokumentären "Rädsla på djupet" har reportern Katarina Karlsson lovat att skicka en kopia till mig på DVD. Orsaken är att den inte längre finns kvar på svt.se och att den redan har sänts en gång i repris. Har tyvärr inte sett den tidigare.
Mvh!
Ola Jordán

Anonym sa...

Hej Mats!
Mycket oroväckande det som skedde i onsdags när omkring 150 kubikmeter berg rasade på 1 045-metersnivån i Kiirunavaaragruvan. Tur att ingen arbetare kom till skada. Kanske är det så att de farhågor om att gruvan kan kollapsa, som Ove Stephansson varnat för i inslaget "Rädsla på djupet" i Uppdrag granskning , kan besanna sig fortare än vad någon anat. Det finns alltså goda skäl för LKAB att upphöra med skivrasbrytningen - speciellt när det gäller att säkerställa en så bra arbetsmiljö som möjligt för underjordsarbetarna. Det skulle ju även föra det goda med sig att risken för sprickbildningar under Kiruna minimeras och då måste ju beslutet om en flytt/rivning av Kiruna centum också övervägas på nytt. Har ännu inte hört något från Ove Stephansson angående hans granskning av den så kallade ODC-teknologin.
Mvh!
Ola Jordán