torsdag, september 11, 2014

Valspurt

Mycket händer veckorna och dagarna innan valet.  Många nya aktörer vill påverka.  Nedan följer tre exempel.

I slutet av augusti närvarade Gruvtolvan på presskonferensen då Kenneth Stålnacke aviserade att han vill bli nästa Kommunalråd.  Gruvtolvan var inte för någon person eller parti, men däremot emot Gunnar Selberg och Centerpartiet. Att fackföreningar stödjer (S) är inte ovanligt, men att gå ut emot en person och ett lokalt parti på detta sätt är ovanligt.  Alla medlemmar uppskattade inte detta utspel.  Detta följdes sedan upp med annonser där man blandar ihop Kommun- och Riksdagspolitik och dessutom påstår felaktigheter
Gruvtolvans annons i Annonsbladet vecka 35.

Nästa exempel är ledaren i senaste numret av Kirunatidningen som är en  vinklad och elak politisk inlaga, där sittande Kommunalråd beskrivs väldigt positivt, samtidigt som personangreppen på Gunnar Selberg haglar.  Hur Kirunatidningen efter detta kan kalla sig "oberoende" är obegripligt.  Jag funderar allvarligt på att säga upp min prenumeration efter detta.  Synd, eftersom det är en utmärkt tidning om Kiruna, men Ledarna har på sistone blivit allt mer politiserade. Det är en sak att skriva lokalpatriotiskt, men en helt annan sak att stödja respektive sabla ner kommunala partier.
Ledaren i Kirunatidningen 7/2014. 

Det tredje exemplet är Progressums annonser i nya Kirunabladet.   Uppmaningen "tänk på det när du röstar" tolkar jag, och de jag frågat, som ett stöd till sittande styre i Kommunen.  En av ägarna till Progressum är Kiruna kommun.  I progressums styrelse sitter nuvarande Kommunalråd.  Att använda kommunala pengar för att driva partipolitisk kampanj kan inte vara lagligt, även om det sker indirekt via ett bolag.
En av progressums annonser i nya Kirunabladet vecka 37.

Inga kommentarer: