onsdag, februari 20, 2008

Lundin Mining

Jag har tidigare jämfört Lundin Oils behandling av Sudans befolkning med vad som händer i Malmberget. Som av en händelse tog radions Ekot upp den tråden på tisdag när man rapporterar att Lundin Mining får hård kritik för sin gruvverksamhet i Kongo-Kinshasa.
–Det är en ganska upprörande situation, att man har flyttat på människor men att de nya husen inte har varit klara. Den jordbruksmark man ska få i ersättning i stället är inte i skick med vad den gamla skulle ha varit.
– Människor blir av med sina hus och får bo under presenningar. Skulle man jämföra det med LKAB:s flytt av Kiruna så skulle det vara en skandal av formidabla mått, säger Joakim Wohlfeil, handläggare på Diakonia.
Det tragikomiska är att detta händer i Malmberget, och kommer att hända i Kiruna, förutom möjligen delen att bo under presenningar...
Människor är fångar i osäljbara hus. Hus spricker. Barn kan inte sova om nätterna. Privatpersoner kämpar i rättssalen mot LKAB.

Uppdatering 21 februari: Se även Norrbottens-Kurirens och NSDs artiklar om Villaägarföreningens möte i Malmberget.

Uppdatering 25 mars: Ytterligare ett exempel på att medierna upprörs över att gruvbolag i Afrika behandlar lokalbefolkning illa, men struntar i vad som händer i Malmberget, är radiorapporteringen om att Företag anklagas för brott mot FN-regler

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fast visst är det väl så att människorna i Kiruna får ta del av den välfärd och pengar malmen ger.

Det lär däremot inte befolkningen i Sudan och Kongo-Kinshasa få av Lundin företagen.

Det är väl till och med tack vare malmen Kiruna finns, och en flytt av staden är väl det pris man i Kiruna får betala för att överhuvudtaget finnas till.

Mats Holmström sa...

Tack för din kommentar. Se inlägget Utan gruvan skulle Kiruna inte finnas