lördag, februari 16, 2008

Var vill du att Kirunas framtida centrum skall placeras?


Kirunapartiet gick ut med en helsidesannons i Annonsbladet och efterfrågade folks åsikter om var centrum skall placeras. I NSD skrivs att
Det socialdemokratiska kommunalrådet Kenneth Stålnacke kallar kirunapartiets omröstning för desperat.
- Det finns ett kommunfullmäktigebeslut och vi har haft tidernas bredaste samrådsförfarande med kirunaborna i sann demokratisk anda. Att vi inte haft en dialog är bara nys, säger han.

Vad spelar det för roll om det finns en dialog om alla beslut tas utan hänsyn till den? Om jag minns rätt så gick Kenneth ut med nordvästalternativet så snart valresultatet var klart, trots att han sagt att det inte skulle vara en valfråga. Det var det inte heller, och efter valet behövde man inte längre låtsas att en dialog pågick. En dialog som förresten verkar bestå av mingelkvällar. Antagligen är man rädd för öppna diskussioner vid stormöten eftersom obekväma åsikter kan komma fram.
Att Kirunapartiet tar upp frågan på nytt är naturligt eftersom man reserverade sig mot det ursprungliga beslutet och det nu visar sig att sjön kommer att försvinna, samt att järnvägen kommer att gå mitt i allt. Vilken underbar placering av en ny stad: Utsikt, damm och buller från norra europas största industriområde.
- Vi har satt ner foten, man måste visa en politisk fast övertygelse. Det sänder ut dåliga signaler om vi inte vet vad vi vill, säger Stålnacke.
Stålnackes egna fasta övertygelse visade sig tydligt när han vid sittande bord övergav kravet på tunnel genom Luossavaara, ett krav som han tidigare sagt inte var förhandlingsbart.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!
Mycket väl formulerat. Kontaktar dig när jag får dokumenten (som Ann-Christin Cederlund, från näringsdepartementet, eller enterprise.ministery, som det numera kallas:-) lovat i e-brevet angående Malmfältsgruppens möten.
Mvh!
Ola Jordán