Fast visst är det väl så att människorna i Kiruna får ta del av den välfärd och pengar malmen ger.
Det lär däremot inte befolkningen i Sudan och Kongo-Kinshasa få av Lundin företagen.
Det är väl till och med tack vare malmen Kiruna finns, och en flytt av staden är väl det pris man i Kiruna får betala för att överhuvudtaget finnas till.
Tack för din kommentar. Om vi börjar med din avslutning. Jag har aldrig förstått varför en del säger saker som att "Det är väl till och med tack vare malmen Kiruna finns". Visst, ingen skulle byggt en stad på kalfjället om där inte fanns malm, det är självklart. Men det verkar inte vara det man menar, utan det verkar snarare vara så att man anser att boende i gruvsamhällen saknar de rättigheter som är självklara för boende i andra delar av sverige, såsom skydd av privat egendom, fastigheter och en dräglig boendemiljö.
Du förtsätter med att "...en flytt av staden är väl det pris man i Kiruna får betala för att överhuvudtaget finnas till". Jag har tidigare sagt att om rivningen av Kiruna är tvunget för att gruvan ska kunna fortsätta drivas så kan jag godta det. Vad jag inte är övertygad om är att Kiruna verkligen behöver rivas. Det är någonting som påstås av ett vinstdrivande aktiebolag, helt utan demokratisk insyn. DET är problemet enligt min mening.
Till sist något om ditt första påstående, att "...människorna i Kiruna får ta del av den välfärd och pengar malmen ger. Det lär däremot inte befolkningen i Sudan och Kongo-Kinshasa få av Lundin företagen."
Visst, LKABs vinster går in i stadskassan. Min liknelse gick ut på att i Afrika och i Malmberget behandlas människor illa av vinstdrivande aktiebolag. I bägge fallen ersätter företagen inte de skador som de förorsakar.
1 kommentar:
Apropå skalv som uppkommer i samband med arbete i underjordsgruvor.
http://www.welt.de/wirtschaft/article1716200/Erdbeben__3600_Bergleute_verlieren_ihre_Arbeit.html
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=1913669
Som framgår av artiklarna, via länkarna, inträffade ett jordskalv lördagen den 23/2 i år, uppmätt till 4,0 på Richterskalan, i kolgruvan Primsmulde Süd, belägen i Saarland, Tyskland.
Skillnaden är markant hur ansvariga myndigheter/LKAB:s representanter agerat när det gäller skalvet senast i Kiirunavaara och det i Saarland. Den tyska delstatsregeringen har stoppat gruvbrytningen tills orsaken till skalvet utretts. Lkab får, som bekant, fortsätta driften med skivrasbrytning.
Mvh!
Ola
Skicka en kommentar