torsdag, november 19, 2009

Möte om Stadsomvandlingen

I dag hölls ett möte om Stadsomvandlingen. Det kallas inte Stadsflytten längre eftersom inget ska flyttas. Stadsrivningen vore en bättre benämning. Nåväl, det var många där. Mer eller mindre fullsatt i Folkets Hus stora sal. Jag har inte haft möjlighet att gå på tidigare möten, så jag vet inte om det var fler än tidigare. Det började med presentationer från alla närvarande. Det jag reagerade mest på är att man nu visar kartor där rasområdena täcker hela staden - även det mesta av Lombolo. Visserligen för 2050 och senare, men med tanke på att raslinjerna nu går 10 år tidigare jämfört med vad som presenterades för några år sedan så verkar det som hela staden är i riskområdet snabbare än vad som sagts tidigare. En annan uppseendeväckande sak var att Lars Törnman sa att hela översiktsplanen måste ses över. Man vet alltså fortfarande ej var den nya staden ska byggas.
Angående att kommunen planerar ge bort planmonopolet för Stadshuset m.m. till våren så sades att ett civilrättsligt avtal mellan kommunen och LKAB ska upprättas och skrivas under innan detaljplanen ändras. Kort sagt ska man sätta en prislapp på detaljplaneändringen som LKAB får betala. Jag frågade vem som ska göra värderingen, som inte kan vara enkel. Det handlar ju inte bara om hårdvara. Hur ska man t.ex. ersätta de boende i Ullspiran som kommer att få minst fördubblade hyror, om dom hittar någonstans att bo? Svaret från kommunen var att LKAB och Kommunen ska diskutera. Är det inte märkligt att köparen är med och bestämmer priset? Borde man inte säljaren (kommunen) bestämma priset?
Jag frågade även när avtalet kan beskådas. Svaret var att det ska vara klar till ändringen av detaljplanen. Man kan bara hoppas att avtalet visas i god tid innan beslut ska fattas.

Inga kommentarer: