fredag, november 13, 2009

Det går inte att lita på LKAB

Ett inlägg i dagens Kuriren som förtjänar att återges i sin helhet.
Det går inte att lita på LKAB

Vi är själva lite förvånade över de starka reaktioner från LKAB som vår
debattartikel i Kuriren den 29 oktober skapat. Först skrivs det en lång artikel på företagets hemsida "Angående ersättning till husägare i
Malmberget". Några dagar senare skriver
kommunikationsdirektören Lotta Fogde en
debattartikel i Kuriren "LKAB - en del av
samhället". Dåligt samvete?

I bägge artiklarna beskriver LKAB hur juste och ansvarstagande man är och hur frikostig man varit i sina husaffärer.

Vi kan i alla fall konstatera, liksom vår före detta granne Kurt Nilsson (se Kuriren 30 oktober) och många andra, att köpeskillingen inte på långt när räckte till ett motsvarande hus i Gällivare. Omständigheterna i samhället har inneburit att det är budgivning på varje hus och slutbuden har legat hundratals tusen över vad vi fick. Ett annat hus i Malmberget är av förståeliga skäl inte särskilt lockande.

Vidare skriver LKAB att "över 80 procent av dem som sålde sina hus till LKAB har hittat annat boende". Vi känner många av dessa
människor och vi vet att flera bor i lägenheter man vantrivs i och att man känner sig tvångsförflyttade. De 20 procent vi tillhör som bor kvar vet inte vart vi ska ta vägen när det är dags att utrymma elevhemsområdet. Bakom dessa anonyma procenttal finns även LKAB-anställda som känner sig svikna av sin egen arbetsgivare.

Den kategori malmbergsbor som har det allra värst är de som hamnat precis på gränsen till det allt större stängselomgärdade området runt gropen. De sitter fast i osäljbara hus medan LKAB vägrar diskutera inlösen bara för att det inte råkar finnas malm just under den mark som husen står på.

lKAB måste släppa sin självgoda attityd och tänka om. De kan skriva vad de vill om sin goda vilja, men det är på sina handlingar de bedöms. Tänk på vilka signaler de sänder till kirunaborna med agerandet på elevhems-
området. När LKAB vill ta ett villaområde i anspråk, gå samman och skaffa en bra advokat! Lita inte på LKAB, det straffar sig!

För att återskapa det förtroende som en gång fanns för företaget måste de bygga fler områden av den modell som nu vuxit fram där "vinnarna" finns. Erbjud ersättningshus på lika villkor till före detta fastighetsägare på elevhemsområdet och gå sedan vidare med de fastighetsägare närmast stängslet som vill avyttra. Varför skulle det vara omöjligt? Att det skulle finnas lagar som förhindrar att man tar ett helhetsgrepp är bara trams.

Eftersom vi båda är 50+ har vi har bott och verkat sammanlagt över 100 år i
Malmberget, ungefär lika länge som företaget har bedrivit verksamhet. Vi ser inte problemen ur ett Luleå-perspektiv, vi promenerar på
gatorna i Malmberget och möter andra
drabbade så gott som dagligen. Givetvis vill vi alla att LKAB ska vara framgångsrikt och bedriva verksamhet i 100 år till. Men det får inte ske på bekostnad av vantrivsel på gränsen till desperation hos enskilda människor.

Bengt och Marie-Louise Flyckt Malmberget


Tänkvärd läsning för alla Kirunabor. Det här är framtiden även för Kiruna. Det är dags att inse att LKAB är ett aktiebolag med enda mål att maximera vinsten. Ställer kommunen inga krav kommer billigast tänkbara lösning alltid att användas, oavsett konsekvenserna för innvånarna.

Inga kommentarer: