onsdag, november 18, 2009

2009 - Malmberget

Bottenlösa sprickor som helt plötsligt öppnar sig i vägen. Katastroffilm? Nej, Malmberget anno 2009.

Det visar sig senare att det antagligen var en gatubrunn som en traktor skadat. Dock finns ingen brist på skador i området som orsakas av gruvbrytning. I artikeln berättas att
Och oro finns bland malmbergarna. Många känner till att Ringvägen har haft svåra problem med sättningar i marken. Här finns en redan känd sprickbildning som orsakat rivningar av tiotalet hus i östra Malmberget. Ringvägen 33, en stor timmerfastighet med fyra lägenheter revs år 2000, då hela källargrunden rämnade av sprickan.
-Det var en jävla sättning i natt. Jag har bott här i 15 år och inte brytt mig förr, men nu känns det obehagligt, säger Peter Nilsson, som berättar att hans akvarium sprack och vattnet strömmade ut, när den stora sättningen skedde i Viris malmkropp och hela marken öppnade sig.
Sten-Ola Nirlen berättar att det finns ännu en djup spricka i Malmberget. Den är belägen vid Gällivarevägen och är cirka 40 cm lång och verkar vara mycket djup.
-Den är hur djup som helst och har uppstått helt nyligen. Den verkar bottenlös. Jag äger en bostadsrätt på Gunillagatan och känner mig livrädd, man pratar bara om villaägarna, men vi bostadsrättsinnehavare och boende i hyreshus har en minst lika besvärlig situation, säger han.

Tidigare har även rapporterats om att Bergmansgatan, en huvudled, måste stängas/dras om. En kommentar påpekar mycket riktigt att
Här visas det tydligt hur det går när man lyfter detalplaner utan att ställa krav om inlösen av fler fastigheter. Nu är det industriområde som malmbergarna bor i och det är tillåtet att göra som man vill från lkab
I en annan artikel om Bergmansgatan sägs att
Både Bergmansgatan och Terassvägen ligger i ett område som LKAB förvärvat och där detaljplanerna har upphört.
Närboende har förgäves protesterat hos Bergsstaten. Men enligt bergmästare Jan-Olof Hedström har Bergsstaten varken tillfrågats eller besvarat någon fråga om godkännande av en avspärrning.
Bergmansgatan utgör inte anvisad mark för gruvdrift, enligt honom.
Det ska bli intressant att se hur Bergmästaren beivrar detta uppenbara lagbrott. Det sätter också stängselrivningen vid Bergmansgatan i ett nytt sken. Är det olagligt att riva ner ett olagligt stängsel?

1 kommentar:

Anonym sa...

Här borde jag placerat kommentaren jag nyss la in på annat ställe. Den löd så här:

Akilleshälen är giftutsläppen till luft.
Men folket märker den inte och kommer knappast att göra det.
Glor dit LKAB med konkarong får dom att glo för att dom inte ska upptäcka blottan.
Så loppet är nog kört.

Kan du Mats räkna ut hur många ton fluorväte 100 ton fluor motsvarar?