Raset var på 2.38 i magnitud enligt Norsar så det är ett stort område som har satt sig. Möjligen med sprickbildning upp till dagen. Vad tror ni händer med bl.a. sjön när en sådan spricka når den.
Det var mycket riktigt ett stort skalv. Enligt SNSN var magnituden t.o.m. 2.91, se bilden nedan.
Skalvet den 2 februari
Tiden anges till 18:58:06. Jag antar att det är UT eftersom tidningarna anger att raset skedde vid 20-tiden, vilket i så fall stämmer. En magnitud på nästan 3 svarar energimässigt mot 30 ton sprängämne. Så det var ingen liten skakning, och SNSN borde ha bra koll eftersom de har en mätstation i Kurravaara. Tyvärr lades deras station vid Institutet för rymdfysik ner för några år sedan. Enligt vad jag hörde förra året från Reynir Böðvarsson (ansvarig för SNSN) hade han varit i kontakt med LKAB och föreslagit samarbete och studier av jordbävningarna i gruvan. LKAB var ointresserade av det.
Hörde förresten ett bra inslag i sena Rapport i går kväll med nämnde Böðvarsson där han påpekade (om jag minns rätt) att LKAB är ett vinstdrivande aktiebolag, och samhället kanske borde undersöka brytningsmetoder m.m.
11 kommentarer:
Förhoppningsvis kommer raset, som orsakade en persons död den 2 februari, leda att åtal väcks mot ansvarig/a inom LKABs ledning. Brottsrubriceringen bör väl bli vållande till annans död:
http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19620700.HTM
enligt Brottsbalk (1962:700)
"7 § Den som av oaktsamhet orsakar annans död, döms för vållande till annans död till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter.
Är brottet grovt, döms till fängelse, lägst sex månader och högst sex år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas
1. om gärningen har innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag, eller
2. om gärningsmannen, när det krävts särskild uppmärksamhet eller skicklighet, har varit påverkad av alkohol eller något annat medel eller annars gjort sig skyldig till en försummelse av allvarligt slag. Lag (2001:348)."
Händelsen ska nu utredas av Arbetsmiljöverket, enligt denna lagstiftning.
http://www.av.se/lagochratt/aml/
Huruvida LKAB har brutit mot den lagen återstår att se.
Intressant artikel som visar att det senaste raset inte var en engångsföreteelse:
Stora ras i LKABs gruva i Kiruna
http://www.arbetarskydd.se/index.aspx?article=302
Hej!
Jag är en arkitekstudent som skriver en essä om Kiurnas stadsflykt, riktad mor skapandet av visioner för den nya staden. Det vore kul att ha ett samtal med dig för input till skrivandet. Befinner mig i Kiruna av och till, hör av dej om du har tid och lust att träffas
/Lisa
stadsFLYTT menade jag såklart, för vi vill ju inte att den ska ge ypphov till en stadsflykt
Det verkar som om LKAB-ledningen inser det omöjliga i situationen och därför väljer att utreda alternativa brytningsmetoder, Rantakyrö - och Gruvtolvan - har ju redan påpekat att riskerna för ras har sin grund i bland annat skivrasbrytningen.
http://www.nsd.se/artikel.aspx?artid=83532&cat=1&pageIndex=0&arkiv=False
ODC-tekniken verkar åtminstone för mig det vettigaste när det gäller en fortsatt exploatering av malm i Kiirunavaara-gruvan. Skulle den metoden tas i bruk innebär det naturligtvis att beslutet om flytten av centrum bör omprövas.
Mvh!
Ola Jordán
Förtydligande: Självklart behövs det även en oberoende utredning (med deltagaren fristående från LKAB) när det gäller alternativa brytningsmetoder - och vilken effekt de skulle få på sprickbildningens utbredning - vilket kommunstyrelsen, som du redan uppmärksammat, tog beslut om 5/9 2005.
Mvh!
Ola Jordán
Skickade för övrigt följande brev till näringsdepartementets registrator nyss:
"Hej!
Jag skulle vilja ta del (i enlighet med offentlighetsprincipen) av protokollen från den så kallade Malmfältsgruppens möten (som enligt http://www.sr.se/cgi-bin/norrbotten/nyheter/artikel.asp?artikel=1006639 leds av Maud Olofsson, näringsministern och Åsa Torstensson, infrastrukturminister).
Ett möte hölls t.ex. den 7 februari 2007. Dessutom hölls ett möte i september 2005.
Jag vill alltså ha protokoll, minnesanteckningar, dagordning, m.m., från samtliga av Malmfältsgruppen hållna möten."
Mvh!
Ola Jordán
Kom åt publiceringsknappen innan jag han underteckna med mitt namn. Den anomyme ovan är alltså jag, Ola Jordán :-)
Mvh!
Ola Jordán
Hej Ola,
bra att du frågar efter protokoll från Malmfältsgruppens möten. Ha dock inte för stora förhoppningar på att få ut något. Jag har tidigare begärt ut protokoll från Näringsdepartementet under både nuvarande och föregående regering, med samma negativa resultat. Men desto fler som uppmärksammar det här, desto bättre.
Hej Lisa,
jag tror tyvärr att stadsflykt är en korrektare benämning än stadsflytt. Om du vill kontakta mig kan du skriva till 67north@gmail.com
Apropå Malmfältsgruppen är det intressant vad Kenneth Stålnacke, Kirunas kommunalråd, säger (2007-11-19)
http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=2548671
:
"Kommunstyrelsens beslut, som togs vid hans frånvaro, att kräva protokollföring i samband med Malmfältsgruppens träffar tycker han är lika orimligt.
- Vi kan inte ha möten med parter där man alltid för protokoll. Ska vi ha det då kommer vi inte att få särskilt många möten framöver. Jag träffar människor varje dag i olika sammanhang. Man kan inte begära protokollföring i alla sammanhang. Tanken är helt galen. Malmfältsgruppen är ingen beslutsförsamling utan en samrådsgrupp. Begär vi protokoll i varje offentligt sammanhang kanske de inte vill ha de här mötena och vad har vi då vunnit? säger Kenneth Stålnacke."
Det verkar som om Kenneth Stålnacke tror att Malmfältsgruppen är något slags intern klubb, till vilken endast speciellt utvalda har tillträde och vad som sägs ska hållas hemligt(en typ av frimurarorden)?
Illavarslande att en person med en sådan syn på offentliga=allmänna möten har utnämts till den högste politiske ledare i Kiruna.
Mvh!
Ola Jordán
http://earthquake.usgs.gov/regional/world/sweden/seismicity.php
Skicka en kommentar