onsdag, oktober 17, 2007

Rasprognoser

Tidigare markprognoser från LKAB har spruckit. Nya mätningar visar att stadshuset kanske ska flyttas tidigare än beräknat.Vägverket kanske måste dra om E 10:an något år tidigare.
Det har att göra med att vi bryter snabbare än vad vi har gjort tidigare, områden som påverkas av rörelsen har blivit större.
Christina Dahner, sektionschef inom bergmekanik vid LKAB
Tar man ut mer malm sprider sig sprickorna snabbare. Jag har tidigare noterat att det helt saknas diskussion om detta. Nu är det upp till LKAB att girigt bryta så mycket man kan. Brytningstakten borde istället vara en politisk fråga eftersom det direkt påverkar människors framtid.

Det är inte bara framtida rörelser i berget som LKAB har dålig kontroll på, ett stort ras inträffade i Kirunagruvan vilket medförde att Produktionen låg nere nästan en vecka.
Mycket oroväckande det som skedde i onsdags när omkring 150 kubikmeter berg rasade på 1 045-metersnivån i Kiirunavaaragruvan. Tur att ingen arbetare kom till skada. Kanske är det så att de farhågor om att gruvan kan kollapsa, som Ove Stephansson varnat för i inslaget "Rädsla på djupet" i Uppdrag granskning , kan besanna sig fortare än vad någon anat.
Kommentar av Ola Jordán
Den officiella kommentaren var att
Vi försöker öka tonnaget i den norra delen av spårnivån, men klarar inte att ta igen hela bortfallet
Monica Quinteiro, gruvchef vid LKAB.
Notera att ingenting nämns om de risker som gruvarbetarna utsattes för, bara de ekonomiska konsekvenserna. Raset uppmärksammas även av Lars Törnman i hans veckobrev nr 40

Nyligen hölls ett seminarium för bergsborrare i Malmberget och en fråga som togs upp var Varför sker så stora sättningar i bergen i Malmberget och Kiruna? En intressant kommentar från Björn Möller, Fmgeo, är: Ingen sa att Tuvekatastrofen skulle hända, olika saker kan hända och metoderna för mätning är väldigt grova.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Apropå raset nyligen på 1045-metersnivån i Kiirunavaara-gruvan och riskerna för underjordsarbetarna, med tanke på de allt frekventare uppmätta skalven i Kiruna och Malmberget. Den 6 augusti i år kollapsade en kolgruva i södra Utah, USA.
Medias bevakning av denna gruvolycka, som kostade nio människors liv, kritiseras hårt i denna blogg.
http://www.huffingtonpost.com/arianna-huffington/why-are-the-new-york-t_b_60412.html
Intressant är bland annat den seismologiska aktivitet som uppmättes i samband med kollapsen, vilken gruvans ägare påsod var från ett jordskalv, som då skulle ha orsakat kollapsen. Detta påstående har seismologer vid University of California, Berkeley dementerat. Det var kollapsen själv som mest sannolikt orsakade det registrerade skalvet:
http://presszoom.com/story_139318.html
Intressant vore att få ta del av vilka åtgärder som LKABs ledning har vidtagit som garanterar att en likande kollaps i Kiirunavaaragruvan, eller i gruvan i Malmberget, inte kan inträffa.

Anonym sa...

Ytterligare en rapport som stärker uppfattningen som seismologer vid University of California, Berkeley framfört, att det var kollapsen själv i kolgruvan i södra Utah som utlöste skalvet kan läsas via denna länk:
http://books.nap.edu/html/signals/Report.html
Se speciellt appendix B, under rubriken: Ground Failures in Underground Mines
http://books.nap.edu/html/signals/Appendices.html
Mvh!
Ola Jordán

Mats Holmström sa...

Hej Ola,
intressant med kolgruvan i USA. Man kan notera att statliga kontrollmyndigheter hade påpekat 324 säkerhetsbrister i gruvan.
Vilken myndighet kontrollerar rasriskerna i malmfältsgruvorna?
Ingen, vad jag vet.

Faktum är väl att hur berg beter sig är ganska oförutsägbart. Vad som är helt säkert är dock att ju längre ner man bryter, desto större är trycket. Hela Kirunagruvan kan nog ses som ett gigantiskt experiment i vad som händer när man bedriver skivrasbrytning på stort djup. Tyvärr kan utfallet bli tragiskt.

Anonym sa...

Faktum är att Kiruna stad redan i dag består av ett stort rasriskområde som kommer att föregås av deformationer i olika grad. Även om gruvbrytningen skulle stopps i dag så kommer rasen in till det stora hålrummet att fortsätta i framtiden. Rasen torde avstanna när rasvinkeln har gått ner till 50 grader. Det innebär i praktiken att gruvbolaget har tagit egendom i anspråk som är beläggen lika lågt från hålrummet som djupet från markytan. D.v.s. i Kiruna är det 1km runt hålrummet som är på det djupet. Tidsförloppet med i vilken form detta ras förlopp sker är det ingen i dag som kan ange. Med andra ord har ett vinstgivande gruvbolag redan i dag tagit stor delar av Kiruna stad i anspråk och därmed styr stadens förstörelse.

Mats Holmström sa...

Ja, enligt min mening är det ett uppenbart brott mot Minerallagen från LKABs sida att skador sker utanför deras bearbetningskoncession.

Anonym sa...

Vist är det ett uppenbart brott mot minerallagen! Hur kan detta vara möjligt och framförallt hur kan detta uppstå. Ja främst genom att den lokala myndigheten i sitt remissvar till Bergsstaten har förmodligen inte haft några invändningar. Ej heller den regionala myndigheten (länsstyrelsen) har framfört invändningar mot att skador sker långt utanför området till beviljat bearbetningskoncession. Om denna aningslöshet hos remissinstanserna beror på okunskap har jag ingen uppfattning om. Däremot är min klara uppfattning att det är medborgarna som drabbas främst och smärtsammast av gruvbolagets framfart.

Mats Holmström sa...

Ja, det verkar som att miljölagar i Sverige upphör att gälla när stora summor pengar är inblandade. Om en pensionär lämnar en stekpanna på en återvinningscentral leder det till åtal, men om LKAB bryter mot miljölagar så ignoreras det av alla tillsynsmyndigheter.