tisdag, oktober 07, 2008

LKAB säger nej till fastighetsägarkrav i stämning

Enligt artikel i Kuriren har LKAB nu svarat de 50 fastighetsägare som krävt ersättning för fastighetsskador, markvibrationer, buller och dammning. LKAB säger nej till alla krav. Det var kanske ingen högoddsare. LKAB verkar ha som strategi att med sina avsevärda resurser driva alla mål så långt det går. Och vilka enskilda har råd och ork att stå emot? Samhället lämnar sina medborgare helt utan hjälp och de fördrivs från sina hem. Tvekar man om att något sådant sker i Sverige år 2008 kan man läsa kommentarerna till ovanstående artikel:
Lämna Gällivare/Malmberget och flytta till annan ort som jag och min familj gör. Vi orkar inte lyssna på kommunalrådets vackra ord som bara är luftbubblor. Ingen, ingen, varken i kommunledning eller LKAB-ledning bryr sig det minsta om Malmbergets befolkning.

samt
Äntligen borde det stå helt klart för fastighetsägarna att det inte finns någon hjälp att få någonstans. Äntligen kan fastighetsägarna dra en suck av lättnad och börja packa för avflyttning från orten. Det kan inte finnas någon tvekan längre om att loppet är kört. Kommunen leds av lågutbildade kommunpolitiker som ofta är anställda eller före detta anställda i bolaget. Politikerna som drivs av en osund lojalitet med bolaget menar att malm måste fram. I princip betyder detta också att de som klagar måste ge vika och dra sig bakåt. Nu vet alla var skåpet ska stå. Sluta jamsa med bolaget. Skaffa ett liv. Flytta till andra platser.

När människor fördrivs från sina hem av ett vinstdrivande aktiebolag brukar det vara storm i svenska media. Om det sker i något annat land. Om det sker i Malmberget verkar ingen bry sig.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg som företräder några Mbgt-bor, bör se till så att villkorsändringar och markdeformationerna inte bara kommer LKAB till del.

Mvh
manpower

Mats Holmström sa...

Tyvärr verkar Villägarna-föreningen i Kiruna vara ointresserad av vad som händer i Malmberget. Annars skulle det ju vara ett utmärkt tillfälle att ta till vara de erfarenheter som Villägarna i Malmberget har.
Snart är alla villaägare i Kiruna i en Malmbergsituation och får försöka driva sin sak i domstol.

Anonym sa...

Akilleshälen är giftutsläppen till luft. Men folket märker den inte och kommer knappast att göra det. Glor dit LKAB med konkarong får dom att glo för att dom inte ska upptäcka blottan. Så loppet är nog kört. Kan du Mats räkna ut hur många ton fluorväte exempelvis 100 ton fluor motsvarar?