måndag, juni 02, 2008

Europadomstolen

Har ett gruvbolag rätt att ta ett samhälle i anspråk för gruvdrift utan att ersätta drabbade villaägare ekonomiskt? Frågan ska avgöras i Europadomstolen.
- Mitt hus blev värdelöst. Jag vill inte ge bort min egendom för att ett gruvbolag ska slå vinstekord, säger Alf Afferlund.


Finns det någon grund för prövningen i Europadomstolen? Läser man Europakonventionen står det att

Artikel 8 – Rätt till skydd för privat- och familjeliv
1. Var och en har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv,
sitt hem och sin korrespondens.
2. Offentlig myndighet får inte ingripa i denna rättighet annat än
med stöd av lag och om det i ett demokratiskt samhälle är
nödvändigt med hänsyn till den nationella säkerheten, den allmänna
säkerheten eller landets ekonomiska välstånd, till förebyggande av
oordning eller brott, till skydd för hälsa eller moral eller till
skydd för andra personers fri- och rättigheter.

Man har alltså rätt till skydd av sitt hem enligt §1. Enligt §2 skulle Svenska Staten kunna hävda att man har stöd av lag och att det är nödvändigt med hänsyn till landets ekonomiska välstånd att ingripa i denna rättighet. Jag anser att inget av dessa två argument håller. Minerallagen slår fast att skada som uppkommer p.g.a. gruvbrytning ska ersättas. Något som ej görs. Att försöka hävda att skador inte ersätts eftersom det skulle hota landets ekonomiska välstånd är befängt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Europadomstolen kan inte förändra sakläget utan endast döma Sverige till skadestånd för kränkning av mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna artikel 1 – Skydd för egendom i Paris protokollet 20 mars 1952.

Min egendom tas i anspråk av ett ekonomiskt särintresse (gruvbolaget) utan någon form av rättslig prövning. Detta sker genom ett förstörande av min bostadsfastighet till lika mitt hem, min egendom. Liknande övertagande har gruvbolaget ansökt hos miljödomstolen för Kiruna genom förstörande. Dom kommer i juli. Enligt mitt förmenande är det en egendomsfråga och en gåta för mig att miljödomstolen prövar frågan. M-domstolens prövning strider mot grundlagen 2 kap 18 §, 23 §. Den strider även mot Europakonventionen och inte minst mot EG rätt (EG stadgan 2000/ c364) kapitel II artikel 17 rätt till egendom.

Minerallagen är ej i enlighet med ovanstående lagar och detta framgår även i förarbettet till den senaste förändringen i lagen.

Slutsatsen är att gruvbolaget får köpa in erforderliga områden inkl. mineraltillgångarna med affärsmässiga principer likt andra vinstdrivande bolag. Detta gäller all egendom. Finns inget undantag för detta eftersom gruvbolaget är ett särintresse.