tisdag, juni 17, 2008

Gruvstadsparkerna


I lördagens NSD fanns en uppseendeväckande annons från LKAB som är utformad som en tidning med titeln LKAB framtid. En rubrik utropar att det är Grönt för Gruvstadsparkerna och en bild visar tre leende personer som skakar hand - Kommunalråden i Kiruna och Gällivare samt LKABs VD. Innan jag ens börjat läsa annonstexten reagerar jag på att folkvalda ställer upp på annonser för ett vinstdrivande aktiebolag. Ska inte Kommunalråd företräda medborgarna som valt dem, istället för att gå i ett aktiebolags ledband?

Börjar man sedan läsa annonsen framgår det i all sin tydlighet vilken skandal det är. Om ämnet inte var så allvarligt skulle det vara komiskt. Bl.a. säger Kenneth Stålnacke att
Avgränsningen mellan Gruvstadsparken och LKAB kan bli en attraktion i sig ... ett mervärde som alla människor kan besöka och ha glädje av.
Det är säkert så Malmbergsborna känner för gropen.


Vad som håller på att hända är att Kiruna kommun leende skänker bort det enda förhandlingsvapnet man har gentemot LKAB. Makten över Detaljplanen. I stället för att ställa krav på att kommun och medborgare skall hållas ekonomiskt skadelösa från påverkan av gruvbrytning så går man med på att bilda Gruvstadsparker utan några förbindelser från LKAB (förutom att man ska plantera några träd).

Gruvstadsparker förresten, tala om att leka med ord. I Malmberget kallas Gruvstadsparken för gropen. Mönstret går igen. För inte så länge sen pratades det om inglasade dagbrott med tropiska bad. Nu talas det om parker med strövområden. Fria fantasier helt utan verklighetsförankring. Guld och gröna skogar lovas, men i slutändan kommer det att handla om ny infrastruktur som kommer att ruinera kommunen, hyresgäster som får sin hyra fördubblad, samt villaägare som fördrivs från sina hem utan skälig ersättning.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Uppgörelsen om Gruvstadsparker förefaller för mig som en trojka från forna Sovjetväldet i 18- hundratalets Vilda-västern gör upp om medborgarnas ägor.

Jag vill påminna trojkan om att vi lever i en annan tid och plats där egendomsskyddet gäller. Grunden är lagd av FN stadgan 1948 och överfört till Europakonventionen genom undertecknandet av Paris protokollet 1952. Därtill EG rätten genom EG stadgan 2000/ c364) kapitel II artikel 17, rätt till egendom och sist men icke minst vår egen grundlag(kungörelse 1972:152) 2 kap 18, 23 §.

Anonym sa...

Avsikten var att i NSD kommentera det med floskler kvalitetsförbättrade skriveriet VI ÄR ENSE OM TAGEN - GRUVAN VÅRT GEMENSAMMA BARN som kommunalrådet i Gve undertecknat. Lägger in alstret här i stället.
Enligt miljörapporter skickas kopiöst med motsvarande fluor ut till luften vid Koskullskulle.
Fluor är reaktivaste grundämnet, ett extremt toxiskt cancerorsakande cellgift.
Sett till vindar, topografi, avstånd, Försiktighetsprincipen, antydande extremt lågt gränsvärde på arbetsplatser samt bevisade halter mer än 16 ggr högre än bakgrundsvärdet 10 ppm i tallbarr, SKALL gemene man i Koskullskulle förmodas utsättas för skadlig mängd.
Därtill skickades exvis år 2007 till luften ut närmare 2000 ton ämnen som av Kemikalieinspektionen klassas vara giftigare än arsenik, kvicksilver och bly. Ändå motsätter sig LKAB i yttrande till Svea hovrätt föreslagna epidemiologiska studier och miljöstudier inberäknat markkemisk undersökning i Kos.
Kommuner SKALL upptäcka, förebygga och undanröja hot mot människors hälsa och miljö. Barn är speciellt känsliga.
Utsläpparens vänner kommunalrådet, kommunens politiker och Gve Kommun har på olika sätt bekänt färg. Det är synd om barnen.