fredag, maj 28, 2010

Snart är det val

Med knappt fyra månader till valet börjar det bli dags att fundera hur man ska rösta. Jag tycker att man ska låta rivningen av Kiruna helt styra rösten i Kommunalvalet. Det är den enskilt viktigaste frågan med bred marginal (kanske den viktigaste frågan för någon Svensk kommun).
Ser man tillbaks de senaste åren kan man konstatera att de styrande (S och tidigare KIP) inte lyckats med någonting. Inga krav ställda på LKAB, ett havererat Nordvästalternativ, m.m.
De enda som offentligt ställt krav på LKAB är Niklas Siren (V) och Gunnar Selberg (C). Ett exempel är annonsen i veckans Annonsblad.

Övriga partier har inte vad jag sett haft några egna visioner i frågan. Möjligen med undantag för Miljöpartiet där Timo Vilgats ibland lyft fram hur illa miljön sköts t.ex. i samband med omledningen av Luossajärvi. Nya Kirunapartiet är en joker i leken.

Så för de som bryr sig om Kiruna (och inte helt kan släppa att Kommunalvalet inte har någonting med Riksdagsvalet att göra) finns alltså ett vänster- och ett höger-alternativ.
V eller C.

En sak är säker, de som nu styr kommunen måste bort i det här valet. Inte bara stadsrivningen har havererat. Alla viktiga frågor sköts inkompetent. Hus förstörs för hundratals miljoner (se bilden ovan). Sjukhuset har i princip blivit en vårdcentral. Fjällvärlden skänks bort till privata intressen. Listan kan tyvärr göras lång, och med fortsatt S-styre kommer den att bli längre efter valet, oavsett vad deras valretorik säger - deras handlingar talar ett tydligt språk.

2 kommentarer:

Tommy Hjertberg sa...

Det finns ett till alternativ och det är Knegarkampanjen.

Centerpartiet har kanske rätt i mycket av sin kritik, men de har inga realistiska lösningar på hur saker och ting ska finansieras. Dessutom är det Centerpartiets partiledare Maud Olofsson, näringsminister, som är högsta ansvarig för LKAB och därmed stadsflytten.

Vänsterpartiet å sin sida flyter med strömmen likt döda fiskar i kommunfullmäktige. Därför behövs ett mer radikalt alternativ på vänstersidan som sparkar igång processen.

Mats Holmström sa...

Ja, vem som än bildar regering efter valet så kommer nog ingenting att ändras. Det enda som har betydelse är att LKAB levererar maximal vinst. Så har det varit med Maud Olofsson, och så var det tidigare med Tomas Östros.

Det är just därför det är så viktigt med lokalpolitiker som kan ställa krav gentemot LKAB. Ingen hjälp finns att få från statligt håll.