söndag, maj 30, 2010

Flytta hem LKABs huvudkontor!

Precis som att disponenten självklart bodde i Kiruna när staden byggdes borde de som styr bo i staden när den rivs. Eftersom LKABs ägare Staten klart deklarerat att rivningen av staden och vem som ska betala är en fråga mellan företaget och kommunen borde företaget ta sitt ansvar och markera detta genom att flytta sitt huvudkontor till Kiruna.

Det är märkligt att ett stort företag har sitt huvudkontor 30 mil från verksamheten. Det kan inte vara gynnsamt för företaget att skapa sådana klyftor mellan ledningen och de som utför arbetet. Ett exempel på att avståndet är skadligt för företagets verksamhet är när man lät sina undersökningstillstånd för Kirunamalmen förfalla för några år sedan, och det australiensiska företaget Equinox tog över det. Nu har man tillståndet igen, men man kan bara spekulera i vad det kostade att få tillbaka det. För att få en effektiv ledning ska naturligtvis ledningen vara där verksamheten bedrivs. Jag kunde förstå om ett litet huvudkontor fanns nära marknaden och kunderna, t.ex. i London, men att ha det i landsortshålan Luleå är helt befängt och bara ett resultat av forntida politik.

Man kan notera att det är ett gammalt löfte från Kenneth Stålnacke att driva frågan om en flytt av huvudkontoret till Kiruna, men inget har hänt på många år. Antagligen är motståndet inom partiet från Luleå för starkt.

Nu finns dock en unik chans för kirunapolitikerna att kräva att LKAB flyttar till Malmfälten. Man har planmonopolet och håller på att förhandla fram ett avtal med LKAB. Skriv in i avtalet att ett krav är att LKABs huvudkontor flyttar till Kiruna år 2011!

Tyvärr tror jag att Kommunalråden håller på att försitta chansen att få igenom några signifikanta krav i avtalet. Droppen som fick bägaren att rinna över för mig var att Kommunalråden åkte till Luleå för att tala med LKABs VD! Självklart borde VD resa till Kiruna, staden som hans företag håller på att rasera, men det mest naturliga skulle väl vara att han alltid är på plats för att ta sitt ansvar.

Den politiker som tar tag i det här får i alla fall min röst.

Det är dags att LKAB flyttar hem!

3 kommentarer:

Ola Jordán sa...

Bra att du tar upp det kravet. Tyvärr verkar diskussionerna om konsekvenserna av rivningen/flytten av Kiruna centrum inte speciellt prioriterade inför valet.

Mats Holmström sa...

Nej, det är konstigt att man inte vet var partierna står i den viktigaste frågan för Kirunas framtid. Eller så är det inte så konstigt. De styrande partierna har helt enkelt ingen genomtänkt plan och har inte åstakommit mycket den senaste mandatperioden. Så man ser helst att frågan saknas i valdebatten. Tyvärr.
Men jag tror att det gör att politiker som tar tag i frågan kan vinna många röster.

Anonym sa...

Jag delar nästan hela din åsikt.
Huvudkontoret ska ligga där huvudverksamheten ligger