torsdag, april 19, 2007

Malmfältsgruppen, del 2


Jag har tidigare försökt få ut handlingar från Malmfältsgruppens möten utan resultat. För att se om regeringsskiftet ändrar något gjorde jag ett nytt försök och begärde ut
kopior av alla handlingar som upprättats i samband
med Malmfältsgruppens möte den 7 februari 2007, såsom protokoll,
minnesanteckningar, dagordning, m.m.
Det är alltså handlingar från det välbekanta mötet då tunneln försvann. Som ni kan se i brevet till höger blev svaret detsamma. Även under den nya Regeringen fortsätter alltså de hemliga mötena om Kirunas framtid. En skandal!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Mats!
Bra att du försöker få ut dokumenten från Malmfälsgruppens möten. Håller med om att det är en skandal att de inte offentliggörs. Har du försökt att få riksmedia intresserade att ta upp saken?
Har mycket att stå i för närvarande. När jag får mer tid ska jag fortsätta granska vad Boverket ägnar sig åt när det gäller stadsflytten. Det gäller ju även de alternativa brytningsmetoderna, framförallt odc-tekniken.
Såg att länken till artikeln "LKAB styr Kirunaflytten" i FiB/K inte fungerar. Denna ska förhoppningsvis fungera: http://web.fib.se/visa_sok_info.asp?PostId=101&KW=lkab&Avdelning=016&Sidrubrik=Artiklar%20diverse%201&e=e001
Ska även lägga ut den på Kiruna-nytt.se så småningom.
Mvh!
Ola Jordán

Anonym sa...

Bra att du försökt att få ut handlingar från Malmfältsgruppsmötet. Vad tänker du kring att du inte fått ut några handlingar?
Hälsningar Timo
http://timo.blogdog.se/blog.html

Mats Holmström sa...

Timo,
jag kan bara tolka hemlighetsmakeriet som att man vill dölja saker för allmänheten (Kirunaborna).

Mats Holmström sa...

Hej Ola,
har inte försökt få media att ta upp just det här, men vet från andra sammanhang att det inte är helt lätt att få riksmedia intresserat.
Har du någon referens/länk till info om alternativa brytningsmetoder. Det enda jag läst är uttalanden av Ove Stephansson i höstens Uppdrag Granskning, där han påpekar riskerna med nuvarande brytningsmetod.

Tack för den nya länken förresten. Nu ska det fungera.

Anonym sa...

Hej!
Det verkar som om det är framförallt i Australien som den relativt nya ocd-teknologin har rönt störst uppmärksamhet. En artikel som jag tycker belyser det kan man hitta via denna länk:
http://www.atse.org.au/index.php?sectionid=273
Intressant information som Ove Stephansson gav i SVT. Att minimera riskerna med underjordsarbetet är ju ytterligare ett argument för att undersöka möjligheten att använda alternativa brytningsmetoder (förutom att undvika uppkomsten av rasriskzoner, pga sprickbildningarna, som ligger till grund för stadsflytten).
/Ola

Anonym sa...

Rättelse: Ska alltså vara odc (oscillating disc cutting).
/Ola

Mats Holmström sa...

Tack Ola för den intressanta länken om ny gruvteknik. Tyvärr är nog varken Kommunen, LKAB, eller Näringsdepartementet intresserade. Man lyckades ju inte ens tillsätta den utredning med oberoende experter som kommunstyrelsen beslutade om.