söndag, november 09, 2008

Miljööverdomstolen i Malmberget

Kuriren och NSD rapporterar från Miljööverdomstolens besök i Malmberget onsdag och torsdag. Under två dagar prövas överklaganden från enskilda sakägare och LKAB av miljödomstolens tidigare dom gällande gruvföretagets produktionsökning.

Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg:
- I praktiken utraderas fastigheternas boendevärde och därmed marknadsvärde till följd av de nattliga sprängningarna. Hade vår medlem varit hyresgäst i ett hyreshus och grannen stört hans nattvila med vibrationer från en borrmaskin istället för vibrationerna från sprängningarna i en gruva som bolaget gör natt efter natt, år ut och år in, hade grannen sannolikt blivit vräkt.

Uppseedeväckande är att LKAB medger att man inte följer lagen:
- Det är omöjligt för LKAB att i förväg ange när överskridande skall ske och också vidta åtgärder som förhindrar ett återupprepanden menade gruvföretaget.

En intressant kommentar till Kurirenartikeln:
Boende i Malmberget KRÄVER att detta skall behandlas precis som dessa problem varit aktuella mitt i Stockholm centrum.
Visar något annat så kan vi bara beklaga att vårt rättsamhälle är ett minne blott. Anser inte Miljödomstolen att LKAB måste flytta hela Malmberget eller lägga av med den hälsofarliga verksamheten i Malmberget så finns inget hopp för vårat samhälle mera.
Sista instans blir i sådana fall EU-domstolen!, Jag hoppas alla parter då har torrt under fötterna när man går ut och utfärdar dispenser utan att ens fråga de drabbade och beviljar dispenser på sådant som skall vara HELT omöjligt för andra privata företag att få.
Miljö-överdomstolen visa nu att rättsystemet funkar!.

5 kommentarer:

Anonym sa...

offtopic:

Du får högsta betyg av mig inom avdelningen "bloggar med regionalpolitiskt fokus"

Du kanske borde registrera bloggen på bloggtoppen? Vet inte om du får så många fler besökare på så vis men ändå.

Det finns inga som håller på med provborrningar efter Uran där uppe? Ju mindre folk som bor i närheten ju lättare borde det vara att starta potentiellt förgiftande gruvverksamhet...

osäkra kort sa...

brev från en fastighetsägare,
jag kan inte begripa varför lkab inte vill lägga fram någon struktur för hur vi ska kunna bo kvar. Eller vilka val vi har att flytta på våra hus eller vilka pengar som finns tillgängliga till nya hus ??? Lkab har mycket stark struktur i all sin planering av gruva och verksamhet. Att flytta hus ovan jord eller att lösa in fastigheterna i det närmaste kvarteret till gropen . Det KAN inte vara svårt för ett företag som bryter tunnlar i hårdaste berg och utvinner olika malmprodukter ur sten med egna framtagna kemiska processer. Hur många kronor kan LKAB spara genom att strida inför varenda kr i ersättning som de berörda , drabbade ber om ?
Hur mycket sparar Lkab på att flytta och lösa in varje fastighet i sista sekund. På sikt förlorar de pengar på sin dåliga framförhållning då deras verksamhet kan fördröjas - vilket kostar minst 30 miljoner i vinst varje dag. Om de då har sparade 100 000 kr exempelvis genom att vinna en utdragen process så har de förlorat i inkomster från brytningen.
Brytningen under centrala Malmbergets centrum kommer sedan i all hast - fastän det planerats då i över 10 år. De kan ju inte kasta ut 500 männniskor från de närmaste hyresfastigheterna. Eller kan de det ? Om folk får klara besked så kan de börja planera och göra det möjligt att flytta även kanske utanför kommunen eller någon annan del av Sverige.
Fabianmalmen går ihop med Kaptensmalmen på djupet. Vilket märks då det sprängs ellerdå olika skjuvningar uppstår. Även Prinssköldmalmen och Dennewitz förskjuvningar och bergsläpp orsakar mycket stora utslag på mätare i fastigheter på gropens västra sida. Grunden i en av fastigheterna smulas sönder på västra sidan smulas sönder mer för var dag som går.
Vad händer när den ger vika i detta flervåningshus med flera lägenheter ovanför ???
Hur vågar Lkab spara i sådana lägen ???

Mats Holmström sa...

Tyvärr verkar inte antalet människor som påverkas ha någon betydelse för hur gruvor drivs. Ett problem är nog Minerallagen, som har så många undantag att den kan sammanfattas som att Bergmästaren gör som han vill, och han verkar stå på gruvbolagens sida i alla lägen.

Tyvärr verkar LKABs beteende styras av kortsiktigt vinstintresse. Att generera maximal vinst till ägaren Staten. Vad som händer om 10 år struntar antagligen styrelsen i. Då är man pensionärer med en fet pension.

Med alla fagra ord om kretsloppssamhället m.m. är det anmärkningsvärt att malm inte ses som den ändliga resurs det faktiskt är. All malm vi tar upp nu är malm som våra barn inte kan ta upp, och malmpriset lär inte gå ner på lång sikt. Så egentligen gräver vi ut våra besparingar i en accelererande takt.
En, fem, eller tio miljarder i vinst? Finns det någon övre gräns för hur mycket malm Staten vill gräva ut? Oavsett konsekvenserna för dess medborgare.

Anonym sa...

Problemet är att inte minerallagen tillämpas!

Första åtgärden är att bevilja bearbetningskoncession för erforderligt område. Detta område ska framgå, framkomma i en miljökonsekvensbeskrivning som länsstyrelsen och kommunen ska granska. I både Kiruna o Malmberget har inte detta uppfyllts till ingen del i lagens mening. Varken länsstyrelsen eller berörda kommuner har förstått sitt ansvar i handläggningen av frågan. Ej heller Bergsstaten.

Därefter erfordras en markanvisning före gruvbolaget har rättighet att påverka eller ta annans egendom i anspråk. Minerallagen medger ej en markanvisning av bostadsfastigheter och anläggningar som tillhör samhällets struktur.

Därtill gäller grundlagen om rättighet till ett hem och egendom.

Anonym sa...

Dubbla skalv oroade ortsbor, löd rubrik i dagens Kuriren. Sanningen är den att skalvet vid Mbgt skrämde rejält. Utan medias mörkande och bagatelliseringar skulle LK inte kunna hålla på som sker. En enda rak artikel innehållande ur stora glömskan tagna fakta skulle räcka för att sätta P för LKs hänsynslösa härjningar. Hur många regelrätta inlägg har jag inte fått refuserade? Följande kommentar skickades i morse in. Den har enligt min bedömning chans bli godkänd.
Mellan kl 14,00 och 14,46 dagen innan kom tre skalv vid Mbgt, det kraftigaste på 1,8 på Richterskalan, övriga 1,6 och 1,3. Innan dessa, strax efter midnatt, bjöd LK på 4 till, ett på 1,4. LKs skala är sannolikt Richters skala. Så nära epicentrum torde skalven registreras som kraftigare än fjärran utländska instituts noteringar. Ex bör Helsinkis noterade 1,8 ha varit runt 2,0. Ett skalv på 2,0 med epicentrum flera kilometer under Sthlm utlöste panik. Om ett på 2,0 så nära ytan i Sthlm som vid Mbgt blev det veritabelt kaos och stora löpsedelsrubriker.